Stengel bleken van fruitbomen en struiken – wanneer en waarom?

Controleer ook

Populaire vermeldingen

Max Jansen
Max Jansen
Hallo, mijn naam is Max Jansen. Als toegewijd tekstschrijver en redacteur beheer ik arti-flora.nl, een website die mijn passies en brede interesses weerspiegelt. Ik ben gespecialiseerd in onderwerpen als gezondheid, lifestyle, reizen, technologie en werk, en altijd op zoek naar nieuwe inspiratie en informatie die het leven van mijn lezers kan verrijken. Mijn interesses draaien om yoga, alternatieve geneeskunde, reizen, lichaamsbeweging, de wet van de aantrekkingskracht, oosterse wetenschappen en Indiase cultuur en tradities. Deze passies vertalen zich in de inhoud die ik creëer, met unieke perspectieven en diep doordachte artikelen. Mijn doel is niet alleen om te informeren, maar ook om lezers te inspireren om nieuwe wegen te ontdekken naar gezondheid, welzijn en persoonlijke groei. Ik richt me op authenticiteit en vertrouwen. Elke tekst is voor mij een kans om kennis te delen die een echte impact heeft op het leven van mensen.

Het witwassen van de stammen van fruitbomen en struiken is een uiterst belangrijke onderhoudsprocedure. Het wordt in de winter in de tuin uitgevoerd. Het doel van witwassen is om de bomen en struiken in goede conditie te houden en ze te beschermen tegen beschadiging door schors. Elke tuineigenaar moet deze behandeling één keer per jaar uitvoeren, bij voorkeur in december of begin januari.

Waarom is stam witten zo belangrijk?

Tijdens de winterperiode raakt de bast of dikke takken vaak beschadigd en beginnen ze te barsten. Dit wordt veroorzaakt door de intensieve opwarming van de stammen overdag door de zonnestralen. Bomen of struiken hebben op dat moment geen bladeren meer, dus de zon heeft een direct effect op de schors. De hoge temperatuur leidt tot een ontwaken van de cellen en een stimulatie van de sapcirculatie. Tijdens de nacht daalt de temperatuur vaak tot onder het vriespunt en dan begint de ontwaakte subcortex van de boom te bevriezen en vertoont de schors overlangse scheuren. Om dit te voorkomen, moeten we de stammen van fruitbomen en struiken met kalk verven . De witgekalkte schors warmt veel minder op en dus ontstaan er geen wonden. Meestal worden schorsscheuren veroorzaakt door temperatuurschommelingen bij bomen zoals kersen, pruimen, appel-, kersen- en perenbomen.

Stengel bleken van fruitbomen en struiken - wanneer en waarom?
Stengelbleken van fruitbomen en -struiken – wanneer wordt het gedaan en waarom?

Wanneer is het nodig om de stammen van fruitbomen en -struiken te bleken?

Fruitbomen en -struiken kunnen vanaf half december worden behandeld. De aanbevolen datum om deze behandeling uit te voeren is echter januari (8-23.01). Het is in deze periode dat er ’s nachts vorst optreedt, terwijl de zon overdag de schors intensief verwarmt. Het kalken van de schors moet op een geschikte dag gebeuren. Er mag dan geen regen, wind of zon zijn. De temperatuur moet bij voorkeur rond de 5 graden zijn. Bomen en struiken kunnen bekalkt worden tot eind januari/begin februari (24.01-15.02). Het bleken van de stammen op andere tijdstippen heeft geen effect en is gewoon onnodig.

Waarmee en hoe voer ik een stobbenbehandeling uit?

Meestal wordt kalk gebruikt om bomen te bleken. Het is een vrij eenvoudige procedure om uit te voeren, maar het is goed om van tevoren te weten wat we moeten doen. We moeten ook weten wat we moeten doen zodat de kalk niet te snel wegspoelt door de regen. Kalkmelk is ideaal voor het witten van boomstronken en struiken, dus we moeten gewone ongebluste kalk kopen om kalkmelk te maken. Dit product wordt onder andere gebruikt in de bouw. De kalk moet eerst worden opgelost in water (2 kg kalk per 10 liter water). Als we niet willen dat het snel van de schors wordt afgespoeld, moeten we een middel toevoegen om de hechting van de kalk te verbeteren. Dit kan een additief zijn in de vorm van aardappelmeelzetmeel of witte emulsieverf. Zetmeel is een effectief natuurlijk additief om de hechting van het hele mengsel te verbeteren. De kalk moet goed gemengd worden voordat het op de bast van de boom wordt aangebracht. Het bleken gebeurt met een kwast. De stammen van bomen en struiken, evenals dikke takken, moeten met kalk worden bedekt. Belangrijk is dat de zuidkant iets hoger wordt geverfd, omdat de stammen daar het meest opwarmen, waardoor de kans op kalkaanslag het grootst is. Natuurlijk hoeven we het speciale mengsel niet zelf te maken, want we kunnen een kant-en-klaar product kopen. Commercieel verkrijgbare preparaten voor het bleken van bomen met een verhoogde hechting zijn zeer effectief. Het is daarom niet nodig om de behandeling na elke regenbui te herhalen, wat erg handig is. Het is de moeite waard om te kiezen voor een kalk van hoge kwaliteit van een vertrouwde fabrikant.

Recente publicaties:

Populaire vermeldingen

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam :(

Uprzejmie prosimy o wsparcie nas poprzez wyłączenie blokad reklam.

Z góry dziękujemy! :)