Aangeleerde hulpeloosheid – wat is het? Definitie van de term

Controleer ook

Populaire vermeldingen

Max Jansen
Max Jansenhttps://arti-flora.nl/
Hallo, mijn naam is Max Jansen. Als toegewijd tekstschrijver en redacteur beheer ik arti-flora.nl, een website die mijn passies en brede interesses weerspiegelt. Ik ben gespecialiseerd in onderwerpen als gezondheid, lifestyle, reizen, technologie en werk, en altijd op zoek naar nieuwe inspiratie en informatie die het leven van mijn lezers kan verrijken. Mijn interesses draaien om yoga, alternatieve geneeskunde, reizen, lichaamsbeweging, de wet van de aantrekkingskracht, oosterse wetenschappen en Indiase cultuur en tradities. Deze passies vertalen zich in de inhoud die ik creëer, met unieke perspectieven en diep doordachte artikelen. Mijn doel is niet alleen om te informeren, maar ook om lezers te inspireren om nieuwe wegen te ontdekken naar gezondheid, welzijn en persoonlijke groei. Ik richt me op authenticiteit en vertrouwen. Elke tekst is voor mij een kans om kennis te delen die een echte impact heeft op het leven van mensen.

Aangeleerdehulpeloosheid is een concept dat werd geïntroduceerd door de psycholoog Martin Seligman, die in 1967 aantoonde dat aangeleerde hulpeloosheid een desastreus effect kan hebben op de menselijke geest. De term verwijst naar een toestand waarin mensen hun motivatie om te handelen verliezen wanneer ze herhaaldelijk falen, waardoor ze hulpeloos worden in situaties die activiteit vereisen.

Wat is aangeleerde hulpeloosheid? Definitie van de term

Aangeleerde hulpeloosheid is een toestand waarin mensen hun motivatie om te handelen verliezen als gevolg van herhaald falen. Het verwijst naar situaties waarin mensen erkennen dat ze de situatie niet kunnen veranderen of controleren. Het betekent dat mensen de hoop verliezen dat hun acties het resultaat kunnen beïnvloeden. Het is een sterk gevoel van hulpeloosheid dat kan leiden tot depressie en een lager gevoel van eigenwaarde.

Wat is aangeleerde hulpeloosheid?

Aangeleerde hulpeloosheid is een toestand waarin mensen hun motivatie om te handelen verliezen omdat ze zich realiseren dat hun acties geen significante invloed hebben op de uitkomst van een situatie. Dat wil zeggen, ze geloven dat hun acties alleen invloed zullen hebben op de tijd die ze moeten besteden om een bepaald doel te bereiken, maar niet op het uiteindelijke resultaat. Als dit gebeurt, verliezen mensen vaak de hoop dat hun acties enige invloed zullen hebben op de situatie en worden ze hulpeloos.

Aangeleerde hulpeloosheid – onderzoek

Sinds het concept van aangeleerde hulpeloosheid in 1967 werd geïntroduceerd door Martin Seligman, is er veel onderzoek gedaan om het fenomeen beter te begrijpen. Onderzoek heeft aangetoond dat aangeleerde hulpeloosheid een invloed kan hebben op de menselijke motivatie. Onderzoekers hebben opgemerkt dat mensen die aangeleerde hulpeloosheid hebben ervaren hun motivatie ernstig kunnen verstoren en de hoop op verandering kunnen verliezen en zelfs hun zelfbeeld kunnen verslechteren.

Het onderzoek ontdekte ook dat aangeleerde hulpeloosheid de geest van mensen kan beïnvloeden en kan leiden tot depressieve toestanden en een verlaagd humeur. Onderzoekers ontdekten ook dat aangeleerde hulpeloosheid kan leiden tot een lager zelfbeeld en verlies van zelfvertrouwen. Het onderzoek ontdekte ook dat mensen die aangeleerde hulpeloosheid ervaren, vatbaarder zijn voor angst en depressieve toestanden.

Recente publicaties:

Populaire vermeldingen

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam :(

Uprzejmie prosimy o wsparcie nas poprzez wyłączenie blokad reklam.

Z góry dziękujemy! :)