Hoe begin je aan walrussen? Een gids voor na het baden in ijskoud water

Controleer ook

Populaire vermeldingen

Max Jansen
Max Jansen
Hallo, mijn naam is Max Jansen. Als toegewijd tekstschrijver en redacteur beheer ik arti-flora.nl, een website die mijn passies en brede interesses weerspiegelt. Ik ben gespecialiseerd in onderwerpen als gezondheid, lifestyle, reizen, technologie en werk, en altijd op zoek naar nieuwe inspiratie en informatie die het leven van mijn lezers kan verrijken. Mijn interesses draaien om yoga, alternatieve geneeskunde, reizen, lichaamsbeweging, de wet van de aantrekkingskracht, oosterse wetenschappen en Indiase cultuur en tradities. Deze passies vertalen zich in de inhoud die ik creëer, met unieke perspectieven en diep doordachte artikelen. Mijn doel is niet alleen om te informeren, maar ook om lezers te inspireren om nieuwe wegen te ontdekken naar gezondheid, welzijn en persoonlijke groei. Ik richt me op authenticiteit en vertrouwen. Elke tekst is voor mij een kans om kennis te delen die een echte impact heeft op het leven van mensen.

Hoe beginnen we met walrussen als we tot nu toe alleen maar heimelijke waarnemers van deze praktijken zijn geweest? Waar te beginnen en hoe voor te bereiden? Is walrussen voor iedereen? Wat zijn de voordelen en contra-indicaties van walrussen? Deze vragen worden in de volgende tekst beantwoord.

Hoe begin je met walrussen? De eerste walrussen

Laten we beginnen met wat walrting is. Walrting wordt gedefinieerd als een onderdompeling of een kort bad in koud water in een willekeurig waterlichaam. De eerste keer dat je gaat walrren moet je je goed voorbereiden. Allereerst moet je erachter komen of walrting iets voor jou is. Hoewel iedereen walrting kan doen omdat het heel gezond is, zijn er altijd contra-indicaties. Om er zeker van te zijn dat baden geen kwaad kan, moeten we eerst een arts bezoeken. Op basis van het onderzoek en de medische voorgeschiedenis van de patiënt kan de arts bepalen of walrting aan te raden is. Wat moet je nog meer weten voor je eerste walrusbad?

  • Een koude douche – hoewel het geen vervanging is voor wat er in het lichaam gebeurt tijdens het walrussen, is het een goede basis. Eerst en vooral is het een training voor de geest, waarvan de overtuiging ons er meestal van weerhoudt om in koud water te springen. Daarnaast helpen koude baden (vooral ’s ochtends) om het risico van een thermische schok tijdens het walrussen te verminderen, evenals het krimpen van de bloedvaten en het strakker maken van de huid, wat een gunstig effect heeft op de werking van de geest. Het is dus de moeite waard om in je badkamer te trainen door de watertemperatuur geleidelijk te verlagen.
  • Zoek andere walrussen op – besluit vooral nooit om alleen te walrussen. Ga niet alleen het water in. Idealiter zoek je een groep mensen of word je gewoon lid van een plaatselijke walrusclub. Zo leer je mensen kennen die ervaring hebben met koude baden en zij zullen ook goede mentoren zijn tijdens je eerste duik.

Als je dit nogal theoretische gedeelte onder de knie hebt, is het tijd om over te gaan op de praktijk.

Hoe begin je aan walrussen – je eerste bad in ijskoud water

Je eerste bezoek aan koud water moet beginnen met het voorbereiden van de benodigde uitrusting. Je moet een zwembroek, een muts, handschoenen en droge kleren en ondergoed meenemen om je om te kleden. Het is ook een goed idee om neopreen waterschoenen aan te schaffen, waarmee je het water in kunt gaan zonder dat je je opdringt en die je voeten beschermen tegen de kou en tegen mogelijke verwondingen door scherp ijs. Als je uit het bad komt, is het belangrijk om je in iets warms te wikkelen, dus het is aan te raden om een kamerjas, deken, handdoek en ook warme thee in een thermosfles mee te nemen. Zorg ervoor dat de kleren die je aantrekt als je uit het water komt, toegankelijk zijn, d.w.z. zo neergelegd dat je ze gemakkelijk kunt aantrekken. Het is belangrijk dat de kleren die je aantrekt na het walrting zo gemakkelijk mogelijk zijn om aan te trekken – d.w.z. een trainingspak is beter dan klevende kleren.

Warming-up walrussen

Voordat je gaat zwemmen in koud water, moet je een warming-up doen. De inspanning voor het walrussen mag niet te intensief zijn, zodat we niet bezweet raken. De warming-up moet ongeveer 15-20 minuten duren en is bedoeld om je spieren op te warmen, maar ook om je lichaam van een grotere portie zuurstof te voorzien, wat ook invloed heeft op het thermoregulatieproces. Een veilige warming-up moet aan specifieke criteria voldoen:

  • Begin met trainen in een jasje en trek om de paar minuten een ander kledingstuk uit totdat je alleen nog je zwembroek, pet en handschoenen aan hebt.
  • Tijdens de warming-up is het een goed idee om te joggen terwijl je buigingen, squats, sit-ups, jumping jacks, arm- en beenextensions doet.
  • Als je klaar bent met je warming-up, ga dan richting het water, blijf niet werkeloos in de kou staan.

Walrussen gaan voor het eerst het koude water in

Zodra je klaar bent met je warming-up, begin je langzaam maar zeker het water in te gaan. Houd je handen boven je hoofd, als ze nat worden zal de warmte via je handen ontsnappen. Als ze koud worden, zal het moeilijk zijn om je kleren aan te trekken als je uit het water komt. Je kunt jezelf onderdompelen tot je middel of tot je nek – let op waar je grens ligt. Onthoud dat je in het water moet bewegen, op en neer moet springen, niet stilstaan. Voltooi je eerste duik vrij snel, in slechts 30-60 seconden. Als je uit het water komt, kleed je dan meteen aan, ook al is het warm. Na een winterbad hebben we de zogenaamde gouden vijf minuten, een tijd waarin ons lichaam de kou niet voelt. Bij thuiskomst is het echter aan te raden om een warm bad te nemen, warme thee te drinken en een warme maaltijd te eten. Het is aan te raden om die dag niet meer te sporten. Ontspan gewoon.

Contra-indicaties voor walrusbaden

Koude baden hebben een aantal voordelen, maar in bepaalde gevallen ook contra-indicaties. Het is het overwegen waard dat regelmatig walrussen een positief effect heeft op onze gezondheid, maar alleen als het op de juiste manier wordt uitgevoerd. De tijd die we in het water doorbrengen is erg belangrijk, zelfs als we ons goed voelen, moeten de eerste ijsbaden kort zijn. Na verloop van tijd kunnen we onszelf toestaan om langer te walrussen, en de duur van het verblijf in koud water kan voor iedereen heel verschillend zijn – het hangt allemaal af van ons niveau van oefening. We moeten echter wel rekening houden met het risico op onderkoeling. Toegegeven, het risico op onderkoeling is klein als we niet langer dan een half uur in het water blijven. Walrusbaden is een activiteit voor iedereen, ongeacht leeftijd of conditie – maar als je bepaalde medische aandoeningen hebt, moet ijsbaden absoluut worden vermeden.

Contra-indicaties voor walrussen zijn onder andere:

  • hartproblemen, hart- en vaatziekten of cardiopulmonale insufficiëntie
  • zwangerschap
  • ziekten van de bovenste luchtwegen
  • neurologische aandoeningen
  • ziekten geassocieerd met intolerantie voor kou

Het is vooral noodzakelijk om eerst een arts te raadplegen, die walrussen zal uitsluiten of toestaan.

Voordelen van walrussen

Walrting heeft een aantal voordelen voor de gezondheid en het welzijn: koude baden hebben positieve effecten op het lichaam, zoals

  • betere immuniteit van het lichaam
  • verbeterde huidconditie – tijdens koude baden ontdoet de huid zich van gifstoffen
  • verhogen de efficiëntie van het cardiovasculaire systeem
  • helpen bij de behandeling van blessures.

Vergeet echter niet om je voor te bereiden op het bad. Het belangrijkste in de walrusuitrusting is een badpak, maar ook wandelschoenen om in het water te lopen, die niet alleen beschermen tegen lage temperaturen, maar ook je voeten beschermen tegen blessures. Vergeet niet om te walrussen met een pet op, en de eerste pogingen moeten een korte onderdompeling in het water zijn. Laten we onze grenzen niet verleggen! Eenmaal uit het ijskoude meer is elke extra seconde in de kou belangrijk – dus zorg ervoor dat je je zo snel mogelijk aankleedt zodra je uit het water bent. Laten we niet vergeten om gezond en veilig op te warmen voor walrussen. En als er iets ergs gebeurt terwijl je in het water bent, zoals een plotselinge kramp in je middenrif, kom dan onmiddellijk uit het water en trek droge kleren aan. Als je twijfels hebt over de voordelen van koude baden – is het de moeite waard om je arts te raadplegen om te bepalen of je wel of niet kunt deelnemen.

Hoe walrussen: wanneer begin je aan het walrusavontuur?

In Polen begint het walrerseizoen in de herfst en duurt tot het vroege voorjaar. Je kunt besluiten om al in de herfst te oefenen, zodat je voldoende voorbereid bent op de winter en het geen extreme ervaring voor je wordt. Je kunt ook, zoals veel mensen doen, in de winter beginnen. Maar als je van walrussen houdt, heb je dan veel minder tijd voordat het seizoen eindigt.

Walrussen is een praktijk die in Polen erg populair is geworden. Het is de moeite waard om jezelf de kans te geven om een koud bad te ervaren, natuurlijk nadat je de belangrijkste regels met betrekking tot veilig walrting hebt gevolgd.

Zie ook: De methode van Wim Hof – of de KRACHT van de adem – yogalifestyle.com

Recente publicaties:

Populaire vermeldingen

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam :(

Uprzejmie prosimy o wsparcie nas poprzez wyłączenie blokad reklam.

Z góry dziękujemy! :)